Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tips om meer beweging in jouw dagelijkse routine in te lassen

Lichaamsbeweging is een krachtig middel om zowel je fysieke als mentale gezondheid te verbeteren. Ook al kennen we deze gezondheidsvoordelen, is het nuttig om deze zwart op wit opgelijst te zien. Zo kunnen we er niet langer onderuit om niet meer beweging in onze dagelijkse routine in te bouwen. Onderaan geven we je eerlijke, haalbare tips mee die echt werken om beweging in je dagelijkse routine te integreren.

Fysieke Gezondheidsvoordelen

  1. Verbeterde Hartgezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging versterkt je hart, verlaagt de bloeddruk en vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
  2. Gewichtsbeheersing: Door te bewegen verbrand je calorieën, wat helpt om een gezond gewicht te behouden of te bereiken.
  3. Sterkere Spieren en Botten: Activiteiten zoals krachttraining en gewichtdragende oefeningen verhogen je spiermassa en botdichtheid, wat vooral belangrijk is naarmate je ouder wordt.
  4. Verbeterde Uithoudingsvermogen: Aerobe activiteiten zoals wandelen, hardlopen en zwemmen verbeteren je uithoudingsvermogen en energieniveau.

Mentale Gezondheidsvoordelen

  1. Stressvermindering: Beweging helpt bij het verminderen van stress door de productie van endorfines, de zogenaamde feel-good hormonen, te stimuleren .
  2. Verbeterde Slaapkwaliteit: Regelmatige fysieke activiteit kan je helpen beter en dieper te slapen.
  3. Verhoogde Zelfvertrouwen: Door de fysieke veranderingen en verbeterde fitheid groeit je zelfvertrouwen.
  4. Preventie van Depressie en Angst: Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je humeur en kan symptomen van depressie en angst verminderen .

Tips voor Dagelijkse Beweging

  1. Maak een Schema: Plan specifieke tijden voor je workouts, net zoals je zou doen met andere afspraken. Je reserveert een plaats in de agenda en deze afspraak met jezelf is even belangrijk dan de andere afspraken in jouw agenda. Soms helpt het om op hetzelfde moment een loopje of wandeling te plannen. De kans is dan groter dat je dit effectief doet.
  2. Kleine Stappen: Begin met kleine veranderingen, zoals de trap nemen in plaats van de lift of een korte wandeling tijdens je lunchpauze. Te snel en te veel willen is niet realistisch en onmogelijk om dit op lange termijn vol te houden. Begin met realistische doelen die je wanneer het goed gaat kunt verhogen.
  3. Weet dat iedereen een eigen niveau heeft en de realiteit steeds in de context van die persoon op dat moment moet gezien worden. Als je beweegt, is dat sowieso een stap vooruit. Niemand gaat je beoordelen op jouw fysiek, jouw tempo, jouw prestatie. Onthoud dat je dit voor jezelf doet. Je doet dit omdat jij wilt groeien, ontspannen, gezonder leven, je wilt deconnecteren, je jezelf een rustmoment wilt geven. Als je nog kan babbelen wilt dit zeggen dat je zeker niet te hard van stapel gaat :-).
  4. Wanneer je echt te moe bent of er echt helemaal tegenop ziet, is het soms beter om even een sessie over te slaan. Er komen nog veel volgende keren. Het is belangrijk dat je dit niet als een mislukking ziet en alvast uitkijkt naar een volgende sessie. Luister naar jouw lichaam is deel van het proces. Uiteraard kan dit niet elke keer het excuus zijn.
  5. Combineer met Sociale Activiteiten: Ga samen met vrienden of familie wandelen, fietsen of sporten. Pas wel op dat deze vrienden rekening houden met jouw tempo waardoor het voor jou ook leuk blijft.
  6. Houd het Leuk: Kies activiteiten die je leuk vindt, zodat het makkelijker vol te houden is. Probeer verschillende sporten of groepslessen om te ontdekken wat je het meest aanspreekt.
  7. Vermijd eveneens extra medicatie door goede en gebalanceerde voedingsgewoonten in te lassen. Door minder suikers en toxines te eten, gaan we ons lichaam meer energie geven, zodanig dat we ook meer geneigd zijn om actief te zijn.
  8. Gebruik Technologie: Apps en fitness-trackers kunnen je motiveren en helpen je voortgang bij te houden. Diezelfde apps moet je niet maniakaal gaan gebruiken door de lat te hoog te leggen.

Door regelmatig te bewegen, verbeter je niet alleen je fysieke gezondheid, maar versterk je ook je mentale veerkracht. Begin vandaag nog met kleine stappen en werk geleidelijk aan een actievere levensstijl.

Bronnen:

  1. Health Benefits of Exercise – Harvard Health
  2. Mental Health Benefits of Exercise – Mayo Clinic
  3. Exercise and Mental Health – American Psychological Association
  4. Physical Activity and Mental Health – CDC
  5. Integrating Exercise into Daily Routine – NHS

Inhoudstafel

Sophie Block

(Sport)kinesitherapeute

Gebeten door sport wens ik mijn therapieën op een actieve manier aan te bieden. Diepe massage, dry needling, fascia technieken, … een arsenaal aan eigen verworven methoden om jouw revalidatie te bevorderen.
Kinesitherapeute Sophie Block